Chapter Logo

 • Registruj se

Članstvo

Detaljne informacije o članstvu u PMI, kao i o načinu i prednostima učlanjenja.

ytimg LQlIQk D I0 2Projekt Menadžment Institut (PMI) je najveće međunarodno udruženje voditelja projekata (projekt menadžera) sa centralnim uredom u SAD-u (www.pmi.org). PMI je ujedno globalni lider u razvoju standarda za vođenje projekata. Glavni cilj PMI-a je promoviranje projekt menadžmenta (PM) kao profesije i profesionalnosti u vođenju projekata.

 

PMBOKKao standard vođenja projekata na globalnoj razini u okviru PMI-a definiran je standard pod nazivom Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide). Standard je naišao na široku primjenu.

PMI ima ogranke u gotovo svim državama svijeta i oko pola miliona članova. Prvi ogranak bio je osnovan 1969. u SAD-u. Članstvo u PMI-u za svakog člana otvara mogućnosti o kojima vjerojatno nikad nije razmišljao – razmjena ideja i iskustava, pristup informacijama i znanjima, prisustvovanje vrhunskim seminarima i sastancima članova, druženje sa stručnjacima iz struke te stjecanje liderskih sposobnosti.

 

PMI Udruženje u Bosni i Hercegovini (PMI u BiH) je Bosansko-Hercegovački ogranak PMI udruženja osnovano 21.08.2013. godine. Kao i PMI, PMI u BiH je neprofitabilno udruženje s tom razlikom da poput drugih lokalnih ogranaka u svijetu svoje aktivnosti odvija na lokalnom nivou.

PMI BenefitsOsnovni benefiti članstva u ovoj globalno poznatoj organizaciji su:

 • Članstvo u prestižnoj, najvećoj i najpoznatijoj profesionalnoj organizaciji za projekt menadžment;
 • Mogućnost dobijanja prestižnih certifikata (PMP, CAPM, ...);
 • Pristup bazama znanja na www.pmi.org (dokumentacija, savjeti za projekte, studije, istraživački radovi, e-knjige, biblioteka publikacija, PMI standardi – elektronska verzija PMBoK-a i drugih PMI standarda, PMI projekti – pristup istraživačkim projektima, statistički podaci o prosjeku plaća u PM profesiji itd.);
 • Besplatan pristup PMI standardima;
 • Besplatan pristup različitim alatima i urnecima za upravljanje projektima;
 • Besplatan pristup i pretplata za stručna štampana/elektronska izdanja časopisa i publikacija (PM Network® – mjesečni stručni časopis, Project Management Journal® – kvartalni stručni časopis, PMI Today® – mjesečni časopis PMI-a);
 • Besplatan pristup webinarima u organizaciji PMI (priznaju se kao PDU bodovi za održavanje PMI certifikata);
 • Besplatan pristup preko 20 različitih PMI zajednica grupiranih prema privrednom sektoru;
 • Komunikacija i razmjena znanja kroz 280 ogranaka u preko 200 zemalja;
 • Popusti prilikom certifikacije;
 • Popusti prilikom učešća na PMI događajima (PMI globalni kongres, EMEA kongres, lokalne konferencije i seminari itd.);
 • Znatni popusti članarine za studente i penzionere.

 

Nakon prvog učlanjenja dobivate i PMI Welcome Kit (Paket dobrodošlice). U paketu su sadržani korisnički podaci i informacije potrebne za pristup internom web portalu PMI-a. Interni portal PMI-a dostupan je isključivo članovima PMI-a.

  

 • Povezivanje sa PMI članovima u Bosni i Hercegovini i regionu;
 • Razmjena znanja i iskustava kroz saradnju sa regionalnim PMI udruženjima;
 • Podrška u procesu certifikacije (organizovanje radionica za pripremu ispita) i profesionalnom razvoju;
 • Popusti za lokalne konferencije, edukacije i druge događaje;
 • Besplatno mentorstvo za članove u Bosni i Hercegovini ili dijaspori;
 • Besplatni savjeti u bilo kom području ove profesije od relevantnih stručnjaka;
 • Mogućnosti za volonterski rad čime se stječe iskustvo iz projekt menadžmenta i stvaraju profesionalni kontakti sa pojedincima i organizacijama;
 • Mogućnosti da se vaši stručni članci ili savjeti nađu na web stranici kao dio resursa koji su stavljeni na raspolaganje lokalnoj PMI zajednici;
 • Mogućnosti učešća u kreiranju lokalnih edukativnih materijala (kursevi, istraživanja, knjige);
 • Mogućnost sticanja PDU (Professional Development Units) kroz prisustvo edukacijama i rad u tijelima i ostalim aktivnostima udruženja (neophodno za obnavljanje certifikata).

 

  PMIBIHBenefits new

Aktivno sudjelovanje članova u radu udruženja je dobrodošlo i pored standardnih benefita volonterizma donosi i benefite u vidu zarade PDU bodova. Jednom kada imate PMI certifikat potrebno je da zarađujete ove bodove kako bi ste certifikat i zadržali. Mi Vam pružamo mogućnost za to. Uključiti se možete na neki od slijedećih načina:

vol

 • Sudjelovanje na projektima ogranka;
 • Priprema konferencija i seminara;
 • Prevođenje PM standarda i publikacija;
 • Uključenje u rad nekog od odbora;
 • Izlaganje stručne teme na redovnom mjesečnom okupljanju ogranka;
 • Promocija PM profesije u Bosni i Hercegovini.

 

Amela Berbić 1966. - 2018.

amela slikaAmela Berbić je jedan od osnivača PMI Chaptera BIH. U svom bogatom profesionalnom iskustvu Amela je, nakon studija i sticanja zvanja diplomiranog inžinjera elektrotehnike, radila kao rukovodilac centra u Opštini Tuzla, zatim u ZaMir-u kao sistem administrator. Profesionalni razvoj nastavlja u Komercijalnoj banci dd Tuzla, kao sistem inžinjer i vođa projekata za razvoj WAN mreže. Od 2001. godine radi u firmi PING najprije kao rukovodilac podružnice u Tuzli a kasnije kao koordinator i voditelj projekata u Sarajevu.
Ne postoje riječi kojima možemo izraziti tugu što Amela Berbić nije više sa nama. Njena neizmjerna energija, prelijepi osmjeh će biti vodilja nama koji trebamo da koračamo dalje.
Ne možemo zaboraviti tvoje riječi u periodu 2010. godina, kada smo radili na okupljanju projektnih menadžera u Bosni i Hercegovini. Na pitanje: "Zašto bi mi ovo radili, zašto bi ulagali svoje slobodno vrijeme i odvajali ga od naših porodica?".

Tvoj odgovor je bio divan: "Da bi napravili bolje društvo, da bi mogli razgovarati istim jezikom i kreirali malo ljepšu budućnost". Mi ćemo nastaviti ovaj put bez tebe, ali sa tobom u našim srcima i mislima.

Hvala ti što si uljepšala naš život, a udahnula dušu ovom našem PMI BiH Chapteru.

Da bi ste se pridružili bosansko-hercegovačkom PMI udruženju, prvo morate biti član globalnog PMI udruženja. Detaljno upustvo kako da postanete član PMI i PMI udruženja u Bosni i Hercegovini možete pročitati u ovom dokumentu.

Get on boardPMI poznaje tri vrste članstva:

 • Individualno članstvo – standardna vrsta članstva za većinu članova – 129,00 USD (+10,00 USD upisnine).
 • Studentsko članstvo – za studente (potrebna je potvrda fakulteta) – 32,00 USD
 • Penzionersko članstvo – za projekt menadžere koji su više od 5 godina bili projekt menadžeri i više nisu radno aktivni – 65,00 USD

 

Članstvo u PMI Udruženju u Bosni i Hercegovini košta dodatnih 20$.

Najbrži način da se učlanite je putem online obrasca za učlanjenje. Alternativni (i sporiji) način je ispisom PDF obrasca za učlanjenje, popunjavanjem i faksiranjem istoga u sjedište udruženja/udruge u SAD-u. Za oba načina učlanjenja upute se nalaze ovdje.

Sve informacije o učlanjenju možete naći na sledećem linku: http://www.pmi.org/en/Membership.aspx

 

VAŽNO!

Prilikom popunjavanja obrasca za učlanjenje potrebno je osim osnovnog članstva odabrati i članstvo u BiH ogranku (PMI Bosnia and Herzegovina Chapter). Ako se učlanjujete preko online obrasca, članstvo u BiH ogranak možete odabrati ovdje. http://www.pmi.org/membership/chapters-pmi-chapters.aspx

 

Članarinu je moguće platiti kreditnom karticom (American Express, MasterCard, Diners, VISA) , bankovnim čekovima i transferom novca. Ističemo da je najbrži i najlakši način plaćanja putem kreditne kartice, jer kod drugih načina plaćanja  cijeli postupak traje vremenski duže i potrebno je plaćati dodatne bankarske i sl. provizije.

 Ako nemate kreditnu karticu jedna od opcija plaćanja je i korištenje transfera novca koje možete obaviti u većini banaka. Za to vam je potreban SWIFT i IBAN kod. Za info o ovim kodovima kontaktiranje uslužno odjeljenje za članove PMI na customercare.emea et pmi.org

Studenti koji žele postati članovi PMI-a moraju priložiti potvrdu fakulteta. Ona može biti i na B/S/H jeziku. Na potvrdi fakulteta u polje „svrha potvrde“ predlažemo da upišete: „PMI Student Membership“.

Nadamo se da ćete i Vi postati član PMI-a i PMI udruženja u BIH. Ako želite saznati više o PMI udruženju u BiH, najbolji način da nas upoznate je prisustvovanje periodičnom okupljanju ogranka u ulozi gosta. Dnevni red, lokacija i vrijeme okupljanja najavljuju se pravovremeno na našem portalu (www.pmi.ba).

Ukoliko imate problema sa učlanjivanjem ili trebate više informacija molimo obratite nam se na kontakt podatke.

Man Woman storyPMI BiH Chapter vas poziva da koristite PMI Career Center. Portal na kome možete besplatno da se registrujete, bilo da ste u potrazi za poslom ili nudite posao. Korišćenje portala je otvoreno za sve, bez obzira da li ste član PMI ili ne. Poslovi koji se nude nisu samo vezani za projekt menadžment, već su otvoreni za sve oblasti.  

Više detalja možete pronaći na portalu: https://careercenter.pmi.org/

 

 

Pretrage za radnike:

Poslodavci mogu postaviti oglase i pregledati CV kandidata. 

Novosti

Prijavite se na Newsletter

Budite informisani!
Informacije i novosti. Ukoliko ste se registovali na sajt, automatski ste prijavljeni na listu.

Kalendar dešavanja

novembar/studeni   2021
pon uto sri čet pet sub ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Vijesti

PMI Forum - 2021

21.03.2021

S ponosom objavljujemo drugu konferenciju o projektnom menadžmentu u organizaciji PMI BiH Chaptera - pod nazivom BiH PMI Forum. Ukoliko radite na poslovima voditelja projekta, odnosno na rukovodećim pozicijama u...

Opširnije

Memorandum o saradnji - Bit Aliance

19.06.2019

S ciljem osnaživanja rada udruženja koja imaju za cilj jačanje poslovnog okruženja, Bit Alijansa je potpisala Memorandum o saradnji sa Udruženjem PMI Chapter BiH. Potpisivanju Memoranduma o saradnji su prisustvovale...

Opširnije

"PMI - 50 godina..."

PMI 50 godina...

Članski kodeks etike

"Kao profesionalac na području projekt menadžmenta i član PMI, obavezujem se na slijedeće:

 • Pridržavaću se visokih standarda integriteta ličnosti i profesionalnog ponašanja;
 • Preuzeću odgovornost za svoje akcije;
 • Konstantno ću raditi na poboljšanju svojih profesionalnih sposobnosti;
 • Obavljaću posao iskreno i pošteno;
 • Ohrabrivaću druge da profesiju obavljaju etično i profesionalno."

Naša lokacija

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa icon
Naša adresa: Kontakt:
  Jukićeva 36
  71107, Sarajevo BiH
  Mobilni: +387
  E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Predstojeća dešavanja

Trenutno nema dešavanja

Članski odjeljak

Pristupite zaštićenom dijelu sajta, namjenjom samo registrovanim članovima PMI udruženja u BiH.

Dobrodošli na zaštiženi dio pmi.ba

Registruj se

"PMI - 50. godina..."

PMI - Find out about us